Anskaffelse av kyllinger

22. mai dro vi avgårde til Sarpsborg og Borgen gård på den årlige Egg- og hønedagen. Det er et populært arrangement som drar folk fra hele Østlandet. Det var fullt av folk når vi kom, og det ble anbefalt å være tidlig ute for å finne det man ville ha, for salget åpnet kl. 11, og allerede da var folk på pletten. Vi var som vanlig litt sent ute av oss, og ankom bare 15 min før salget åpnet. Jeg fortet meg igjennom alle teltene og standene for å forsøke å få en oversikt over hva som var til salgs og hva som bare var på utstilling. På forhånd hadde jeg tenkt at jeg skulle kjøpe stor wyandotte, orpington og kanskje australorps. Jeg fant ingen orpingtonkyllinger, og kun en håndfull voksne wyandotter. Australorps var det flere av. Der hønene stod utstilt fikk jeg for første gang se hvor store de var som fullvoksne, jeg ble litt overrasket over at de var såå store. En venninne av meg har sussex og jeg synes ikke de er så store. Så brått ombestemte jeg meg og tenkte at det blir morsommere å ha dverg- og småraser, for da kan jeg ha plass til flere høner. Jeg fant en silkehøne med kyllinger, men så fort klokken slo 11 så var alt solgt unna. Burene med kyllinger i tømte seg raskt og jeg ble litt småstressa. Helt oppe i det ene hjørnet stod Frk. Engsbråten med sin stand. Hun hadde dvergwyandotter til salg. Jeg bråbestemte meg og tok med meg 4 stykker. Deretter gikk vi ned og så på hva som var igjen av mindre raser, det var mille fleur, dk og jærhøner. Jærhøner har alltid fascinert meg, men jeg slo det fra meg da noen sa de er ville og vanskelig å få tamme, men siden de kjønnsorteres fra fødselen av, så bestemte jeg meg for å ta med meg to stykker. En far og hans datter solgte jærhøner og hadde igjen 5 stk hønekyllinger. Jeg tok en grå og en brun-gul. Da visste jeg at jeg i alle fall hadde fått to høner av de 6 jeg kjøpte. Jeg syntes så synd på dem i esken sin og var litt redd for at de skulle begynne å fryse siden det var regn og kaldt i været, så jeg ville bare hjem igjen med en gang. Det var litt synd, for jeg fikk ikke med meg noe av det andre som var til salgs der, men det får bli neste år.

Bildet over viser jærhønene (ca. 6 uker) da de kom, Catherine til venstre og Heidi oppe til høyre. Bildet under viser wyandottene da de kom (2 uker gamle) og Snøfred er bildet nede til venstre, det store bildet er enten Snipp eller Snapp.

 

 

Så bar det hjem og opp i hver sin plasteske. De første par ukene var de inne, slik at jeg fikk bli litt kjent med de og se at de var friske.
Alle var sunne og fine, og jærhønene var alt annet enn sky. De var tamme og koselige, og sovna på armen min mens jeg så på tv 😉 De syntes det var en fin vaglepinne, hehe. Wyandottene var litt mer sky, men med litt mais så ble de såpass tamme at de turte å komme bort til oss og spise av hånda og hoppe opp i fanget. De rusla rundt på stuegulvet hver kveld fram til dagen de kunne flytte ut i det nye hønsehuset.

Jærene koser seg ute 10 uker
Heidi og Catherine storkoser seg ute. Bestevennene er aldri langt fra hverandre. 
Alle leter etter mat 4 og 10 uker.jpg
Alle er ute og leter etter mat. Her er wyandottene ca. 5-6 uker og jærhønene rundt 10 uker.Snøfred står foran, Heidi bak til høyre ved siden av Snipp og Snapp. Heidi holder på med sine egne prosjekter bak lecablokka 🙂
Marihøna sandbader 4 uker.jpg
Mari-høna sandbader i det fine sommerværet

Det var sommervarmt ute i denne perioden med over 20 grader ute om natta, så de sov uten varmelampe inne i hønsehuset og det gikk fint. Jærhønene vaglet seg fra dag 1, mens wyandottene brukte i underkant av en uke før de turte å gå opp og sette seg på pinnen. Dette ordnet de helt selv uten innblanding fra meg. Jeg har funnet ut av hvis jeg bare venter dem ut litt, så finner de ut av ting, de er nysjerrige av natur og utforsker stadig nye ting.

Wyandottegjengen 4 uker.jpg
Wyandottene ca. 5 uker gamle. Snapp foran, og Snøfred og Mari-høna sandbader. Snipp skimtes i bakgrunnen 🙂 

Jeg tester stadig ut nye matvarer, det er samme fremgangsmåte her. De ser på de nye matvarene, vurderer det litt, og i løpet av dagen er alt forsvunnet og spist opp. Det er moro å se på dem og samspillet deres. Jeg har nå hatt de 5 uker og wyandottene har rukket å bli rundt 2 mnd og jærhønene rundt 3 mnd, og av de 6 kyllingene viste 3 av dem seg å være høner, og 3 av wyandottene er haner. Hanen Snøfred, som jeg håpet skulle være en høne og derfor først kalte Snøfrid, er tydelig sjef over de to andre brødrene sine Snipp og Snapp. Snapp fikk navnet sitt fordi han løper rundt og jager alt han ser av fluer og andre insekter som flyr forbi. Han er ganske så underholdende å se på. Den siste wyandotten er en høne, hun er den vakreste i flokken, og den minste, og har fått navnet Mari-høna, for hun er nydelig søt med sine gull-sorte rander i fjørdrakta.

Mørk jær 10 uker
Catherine

Mine to kvikke, pratsomme og sosiale jærhøner heter Catherine og Heidi, oppkalt etter to venninner. Først så tenkte jeg at Heidi var sjefen over Catherine, fordi hun hakket litt på henne, men nå er jeg ikke så sikker lenger. Hakkingen kom av kjedsomhet er jeg ganske sikker på, for de var inne og det var vel rett og slett lite stimulerende å sitte i et bur…så fort de kom ut i hønsegården stoppet adferden. Der er det masse moro å finne på. Det er mulig Heidi er sjefen over Catherine, jeg er ikke så god på høneadferd ennå, men Catherine er først frempå, først til å vagle seg om kvelden kl. 20.30 presis, først ut døra om morgenen og hun jager lille Mari-høna hvis hun kommer for nære. Så jeg tror Mari-høna er nederst på rangstigen i alle fall, for hun pleier å være i bakgrunnen når de får noe ekstra godt å spise i tillegg.
Det er superkoselig å ha høns i hagen, disse dyrene er er alltid opptatt med noe, og de tusler rundt beina dine og sitter på fanget ditt rett som det er. Gleder meg til å følge disse videre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s