Umbria – Narni og Trevi, dag 1

Min første tur med Carpe Diem til Marokko var en så stor suksess at jeg bestemte meg for å ta en ny tur med samme reiseselskap, denne gangen til Italia og Umbria. Umbria er en region i det sentrale Italia, og grenser til bl.a. Toscana i vest. Det er den eneste regionen i Italia som verken grenser mot kysten eller et naboland. Det er kjent som Italias grønne hjerte, og her finner du frodige daler og høye fjell.

Narni utsikt panorama
Panoramautsikt fra Narni by utover dalen

Stedet som var hovedsete for ferien var den lille, søvnige landsbyen Trevi. Trevi ligger på en høyde 412 m.o.h. med  mindre enn 10000 innbyggere. Rundt Trevi på alle kanter vokser det oliventrær så langt øyet rekker, og dette er landsbyens hovedinntekt ved siden av turisme. Det er likevel lite turister å se i gatene, og for det meste får du gå uforstyrret i de trange, historiske smugene. Umbrias historie strekker seg tilbake til før Kristus, og keiser Hadrian bygde i ca. år 100 e.Kr den kjente veien via Flaminia gjennom Trevi kommune. Mange av byggene som finnes i Trevi i dag strekker seg tilbake til middelalderen så tidlig som 1100-tallet, og de fleste står der i dag slik de gjorde på 1400- og 1500-tallet. Å gå i gatene i Trevi er som å bli transportert tilbake til svunnen tid.  Dette stedet gir deg virkelig en smak av det ekte Italia, her møter du landbyboere, rolig landsbyliv der stress er et ukjent fenomen, og ingenting er preget av turisme. Etter noen dager kjenner folk deg igjen og hilser når de ser deg.

Fra Roma til Narni
Reisen min i Italia starter når vi lander på Roma flyplass. Vi blir møtt av vår flinke og humørfylte reiseleder Bjørn. Han er kunsthistoriker og lidenskapelig opptatt av Italias historie. Vi setter oss på bussen og starter vår reise mot Trevi, en busstur på litt over 2 timer.
Underveis beundrer vi landskapet i Italia, og ser naturen endre form fra flatere områder til mer fjell og frodige dager ettersom vi nærmer oss Umbria. Vi gjør en stopp underveis i den gamle byen Narni.

Narni utsikt1


Narni

Bjørn forteller at Narni er inspirasjonen til fortellingene om Narnia skrevet av C. S. Lewis. Narni ble en del av Romerriket rundt 300-tallet og fikk navnet Narnia. Etter romertiden ble den en del av langobardenes rike. Du kan lese mer om langobardene senere. Narni hadde sine storhetsdager rundt 1300-tallet, og var en populær by blant kunstere i renessansetiden. Dette er en vakker gammel by, som tatt ut av en Harry Potter-film.

Vi vandret rundt i gatene før vi fant en restaurant for å spise lunsj. Det var en søt, klassisk italiensk restaurant med rød-hvite rutete duker på bordet i beste Lady og landstrykerstil, og toscana-gule murvegger med buede hvelvinger i taket.

Vi fikk servert risotto og hjemmelaget pasta i tomatsaus, spekemat med ost og honning og sitronkake til dessert. Til maten ble det servert lokal rød- og hvitvin.
Maten var god og ga oss en god start på ferien.

 

Trevi
Etter lunsj bar det videre på bussen det siste stykket til Trevi. Her ble vi innlosjert på det flotte hotellet «Antica Dimora Alla Rocca» som blir drevet av ekteparet Valentina og Roberto

Trevi bybilde skilt
Trevi i bakgrunnen

Hotellet er datert tilbake til 1650. Ingen av hotellrommene er like, og hotellet oser av historie i alle veggene. Mitt rom inkluderte den lille balkongen over inngangen som du kan se på bildet under. I tillegg hadde jeg vinduet til høyre og et vindu rundt hjørnet. Rommet var romslig og hadde søt utsikt over nabotakene og plassen utenfor hotellet.Du kan lese mer om hotellet her.

Beliggenheten i Trevi er perfekt, kun noen få skritt fra hovedplassen Piazza Mazzini der de få butikkene Trevi har å by på ligger. Trevi er ikke et sted som har tilpasset seg turisme, så her finner du kun en håndfull av butikker. Du har en cafe som er åpen mesteparten av dagen, og natten fant jeg ut da vi kom tilbake kl. 2 på natta etter en tur i operaen i Macerata. Du finner flere butikker som selger olivenolje og trøffelprodukter, ikke så rar når du tenker på at oliven er deres hovedprodukt. Du finner en veskebutikk, en sjalbutikk, en butikk som selger såpe, kremer o.l., en slaktebutikk, en bitte-liten matvarebutikk som selger det aller mest nødvendige, apotek og en liten gavebutikk…og det er omtrent det i tillegg til en håndfull tavernaer. Men jeg må si at jeg ble overrasket over tilbudet av økologiske varer i lille Trevi. Sett i forhold til hvor stor byen var, var tilbudet større her enn hjemme. Jeg fant til og med økologisk trøffelolje!!

Butikkene består av små rom, og er ofte delt opp i flere deler. For eksempel bestod gavebutikken Trinci av 3 deler. En del inneholdt oljer og pasta, en del inneholdt klær (hun solgte klær hennes mor hadde sydd) og smykker, og en del inneholdt en kafeteria. Ingen av delene var forbundet med hverandre så du måtte gå ut på gaten og inn i rommet ved siden av.
For å illustrere hvor små forholdene ved Trevi er kan jeg fortelle følgende. Hotellet ble drevet av Valentina og Roberto. Veske-, såpe-, sjal- og en av olivenoljebutikkene ble drevet av Robertos far. En dag gikk jeg innom en av de andre oljebutikkene som ellers alltid var stengt (det stod et skilt om at dersom du ønsket å kjøpe noe kunne du ringe så kom de etter 5-10 min, hehe). Mannen bak kassen spurte om jeg kjente Roberto. – Ja, sa jeg. – Jeg er hans bror, sa mannen…Hehe, ja selvfølgelig, tenkte jeg. Så dette er en landsby der alle kjenner alle, og du får inntrykk av at alle er i slekt med hverandre også, hehe.

Resten av ettermiddagen og kvelden ble brukt til å innlosjere seg på rommet, og spise middag. Hver dag fikk vi servert 4 retters, klassisk italiensk middag med vin til. Ofte var maten laget av lokale råvarer. Valentina tok oss igjennom menyen hver kveld. En flott vertinne.

 


Legg igjen en kommentar