Umbria – Økologisk gårdsbesøk i Montefalco, dag 4

Denne dagen var det mye på aktivitetsplanen. Dagen startet med et gårdsbesøk hos en ung bonde på 26 år som har tatt over gården til foreldrene sine. Arbeidsledigheten er høy i Italia, og spesielt for mange unge er det vanskelig. Flere har begynt å ta over gårdene som besteforeldre el.l tidligere, det er ikke lukurativt men gir i alle fall en liten inntekt. På Marco sin gård drev de økologisk, og hadde nærmere 35 hektar, altså omtrent det samme som oss.

Det var spennende å se hvordan en økologisk gård i Italia ble driftet, men det var en utfordring å få til samtaler da verken Marco eller noen i hans familie snakket engelsk. Likevel fant jeg ut at han hadde ca. 40 sauer, og noen av dem var suffolk, som også vi har noen få av. De kuperte halene på dem, dette mente Marco gjorde at parringen ble enklere.

Fotomontage Montefalco gård
Øverst til venstre ser vi sauene (bl.a suffolk, under der geitene. Øverst i midten et bilde av vokterhunden, øverst til høyre geitebukken. Nederst til venstre ser vi drikkekaret som er det samme som vi bruker her, i midten et bilde av smaksprøvene av ricotta osten. I midten til høyre ser vi bonden Marco med kuene sine, blant disse på Pezzata rossa og blandingen med Chiania (den lyse). Nederst til venstre et bilde av bondegården der de bor.

Han hadde også noen kuer, både melke- og ammeku. Her stod kuene bindt fast i fjøset, dette er annerledes enn hva vi er vant med her i Norge hvor de går ute og beiter, og hvor det er lovpålagt at de skal gå ute et visst antall måneder hvert år. Våre kuer går ute hele året, på lik linje med sauene vi har. Han hadde forskjellige raser som han hadde mikset for å få opp kjøttfylden på dyra. Blant annet hadde han en rase som kommer fra Nord. Italia og heter som ble kalt Pezzata Rossa, og i tillegg hadde han brukt det som regnes som verdens største kurase, Chiania. Farsdyret her hadde en vekt på 1,6 tonn.

 

Familien har nylig satset på å lage produkter av sine råvarer som de kan selge videre. Blant annet lager de yoghurt og ricottaost, både røkt og vanlig. Ricotta er laget av myse, og de brukte på geite- og sauemelk til sitt produkt. Vi fikk smaksprøver mens vi var der.

De hadde en del geiter, noen av disse ruslet rundt på tunet, og minnet meg om hjemme da kje og mor brekte til hverandre fra avstand når de kom bort fra hverandre. De hadde også et esel ved navn Bertha som ruslet rundt, samt en araberhest. De hadde høner som befant seg bak lukkede, relativt små områder, i alle fall når vi var der. Han hadde spanielhunder som han benyttet til villsvinjakt og vokterhund av rasen Maremma som gikk sammen med sauene til enhver tid.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Jeg spurte om de hadde problemer med villsvin, dette avkreftet han, men de hadde problemer med ulv. Ulven holdt til i åsene og områdene rundt gården og skapte problemer for bøndene, og de hadde ikke lov til å skyte disse. De hadde derimot lov til å ha vokterhunder gående blant sauene som kunne angripe ulven. Det løp flere små valper omkring på gården, samt en voksen hund som gikk blant sauene på beitet. Hvorfor myndighetene, og folk, mener at en hundekamp mellom ulv og vokterhund er bedre dyrevelferd enn et rent, skudd med umiddelbar død er meg helt uforståelig. Jeg kan ikke håpe annet enn at det rett og slett bunner i kunnskapsløshet og at man lever i en så skjermet verden at man rett og slett ikke ser hvor grusom og hvor mye lidelse det er i en slik hunde-ulvekamp er…noen trenger å få opp øynene sine for det romantiske bilde de tror det er at ting skal være «naturlig» og «naturens gang». Og alle som tror at ulv og folk i andre land i Europa lever fredelig side om side, trenger å ta seg en tur på en gård og høre og kjenne litt på realiteten, for det er bare tull. Jeg vet det, for jeg har vært på en gård i et annet land og snakket med de som bor der, har du?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s