Litt historie

Border collien er kjent for sin intelligens, smidighet, evne til hardt arbeid og medfødte ferdigheter til å gjete dyr. Disse ferdighetene er blitt formet gjennom generasjoner på generasjoner med avl der fokus kun har vært arbeidsegenskaper og ikke utseende. Arbeidende BC’er har av den grunn ingen utseendebasert rasestandard slik som man finner i FCI. FCI sin beskrivelse gjenspeiler det man kaller showbordere og er IKKE hva seriøse BCoppdrettere legger vekt på.

Litt eldre historie
BC kommer fra området mellom Skottland og England og ISDS-hundenen er langt på vei de hundene om har gitt oss det genetiske grunnlaget på BCer som vi har i dag. Det var først på starten av 1900-tallet at den første sekretæren i ISDS-foreningen  James Reid ga hunderasen navnet Border collie. Fra så langt tilbake som 1500-tallet fant man «shepherds dogs» som ble brukt til å flytte sau, men disse hadde ikke noe rasespesifikt navn, og var nok en blanding av ulike gjeterhunder.  John Caius skrev i 1570 en beskrivelse av gjeterhundene brukt i arbeid at det var en hund som  flyttet sau etter sin eiers ønske og kommando, om det så var å drive de framover, ved å gå bak, stå stille, eller snu den ene eller den andre veien. Dette var ulikt praksisen som ble fulgt i andre land i verden der sauen fulgte gjeteren, for i England der fulgte gjeteren sauen.
Dagens Border collie er ca. 150 år og et resultat av selektiv avl på bruksegenskaper og linjeavl på flere av de gamle «shepherds dog»-rasene. Da den første gjeterhundkonkurransen ble avholdt i 1873, startet avlen på Border collie for alvor å vise seg. ISDS ble opprettet i 1906, og sekretæren J. A Reid ga rasen navnet Border collie og skrev den første avlsboka – studbook – som fortsatt gis ut årlig og kan kjøpes via ISDS’s nettside.

Old Hemp ISDS 9
Auld Hemp/Old Hemp (1893-1901) er den hannhunden som anses å være stamfar til BCene som vi kjenner de i dag. Han var eid av Adam Telfner og var en arbeidende gjeterhund. Hemps mor Meg var en sterk hund med veldig mye eye, mens faren Roy hadde en langt mer åpen stil med lite/ingen eye. Eye er det som skiller Border collien fra andre hunderaser – ingen andre raser innehar denne egenskapen. Eye er evnen til å holde – og kontrollere sau med blikket, og måten de beveger seg på og leser sauen. Hunder med for mye eye kan lett låse seg fast på sau og være vanskelig å styre, mens hunder med for lite eye vil ikke kunne klare å lese sau tilstrekkelig til å flytte de på en god måte. Old Hemp viste tidlig tegn å være litt av et talent som hverken arvet morens sterke eye eller farens lite eye, men i stedet en perfekt middelvei når det gjaldt eye som gjorde at han instinktivt visste hva han skulle gjøre med sauen. I tillegg hadde han en rolig arbeidsstil som var uvanlig for arbeidshunder på den tiden,  dette gjorde han til en meget populær avlshund, og denne stilen er fortsatt den mest vanlige stilen blant BCer i dag. Han tapte aldri en gjeterhundprøve etter at han startet i en alder av 1 år, han hadde en eksepsjonell evne til å lese sau.  Man regner nå med at nesten alle BC i dag bærer gener fra Old Hemp i seg. Samtlige av de 29 BCene som vant ISDS mesterskap melllom 1906-1951 var etterkommere av Hemp.

oldhemp

 «No one who saw him perform ever forgot the sensation – for sensation it was» skrev Adam Telfer om Old Hemp.

Wiston Cap ISDS33229
 

I den siste halvdelen av 1900-tallet er Wiston Cap (bildet over), født i 1963 den mest kjente hunden. Han pryder også ISDS sin logo. Han ble eid av John Richardson, og ble Supreme Champion i 1965. Han har vært viktig i utviklingen til det vi i dag kaller den moderne BC, og han finnes i de fleste stamtavler også i dag. Han var far til 3 Supreme Champions, og bestefar til 3 andre, dette forteller oss at talent absolutt er arvelig.

Jeg fattet selv interesse for å finne ut mer om stamtavlen til Tiili, siden hun har det noe uvanlige bartepreget over seg. Hennes stamtavle kan spores tilbake til starten av 1900-tallet med Old Hemp og Maddie ISDS8, sistnevnte var en beareded collie. Maddie ses til høyre på bildet under. Du kan lese mer om Tiilis stamtavle her.

Maddie ISDS8 Hemp til venstre som vant Championship i 1920, og Maddie til høyre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s