Dvergwyandottene

Dvergwyandotte:
Hane: ca. 1,2kg
Høne: ca. 1 kg
Egg: ca. 35-40 gr, farge brun

Stor wyandotte:
Hane: ca. 4 kg
Høne: ca. 3-3,5 kg
Egg:  ca. 55- 60gr, farge brun

Historie:
Wyandotter er en stor hønserase fra USA, utviklet i New York rundt 1870. Navnet kommer fra en indianerstamme, men har ingen direkte historisk tilknytning til stammen. Den originale wyandotten var sølvrandet, som ble godkjent i 1883. De andre fargene kom ved å avle sølvrandet med andre raser. Opphavet til wyandotte er usikkert, men mørk brahma og sølv-sortplettet hamburg ble brukt for å lage rasen. Den gull-sortrandede fargen stammer far Wisconsin der blandet en sølv-sortrandet høne med en mixhane av type kochin-brun-leghorn. Senere har det dukket opp mange farger av wyandotte, og det i dag den rasen med flest godkjente fargevarianter. (kilde: http://www.wyandotte-nation.org). Dvergwyandotten stammer fra Tyskland, England og Nederland.

Mine dvergwyandotter: Snøfred og Marihøna
Jeg har per dags dato kun 1 dvergwyandott igjen. Jeg kjøpte 4 stk av Rachel Engsbråten i Buskerud i mai 2016. Hennes nettside finner du på facebook under Frk. Engsbråten.
Det var 4 friske, livlige og fine kyllinger, og jeg kan anbefale å kjøpe fra hennes oppdrett. Jeg har hatt kyllingene siden 22 mai, og de er født i starten av mai. Det viste seg at 3 av disse var haner (er det ikke typisk, hehe) og en var høne. Hun har navnet Mari-høna, mens gutta het Snøfred (skulle egentlig være Snøfrid) og Snipp og Snapp. Snipp og Snapp har dessverre blitt avlivet, da totalt 4 haner og 6 høner ble for mye for de stakkars hønene, og de ligger nå i fryseren og venter på å bli til en deilig hønsefrikasse en dag.

Jeg valgte wyandotte fordi jeg synes de har en nydelig fjørdrakt. Marihøna er den mest sky av mine høner, men ikke mer sky enn at hun kan hoppe opp på fanget om jeg sitter i en stol med noe godis. Hun er også sjefshøna, antagelig fordi hun er størst. Hun henger rundt Snøfred hele dagen, og er klart hans favoritthøne. Hun legger de største eggene her hos oss, rundt 55 gram, det største vi har veid veide 70 gram.
Snøfred er en snill kar som aldri har gjort opprør mot meg. Han passet godt på hønene, og ga de mat og fulgte med og varslet om skumle farer.. som småfly på himmelen 😉 Det eneste med Snøfred var at han var i overkant ivrig på parringen. Det gikk på helsa løs hos hønene følte jeg. Hermine manglet fjør i nakken, ryggen og halen, Mathilde begynte å bli tynnfjøret på ryggen, Bodil mistet topplokkfjørene sine og fikk en pjuskete hale og Marihøna det samme. Da Hermine fikk et sår på ryggen fikk jeg nok, og dessverre måtte Snøfred bøte med livet.

Wyandottegjengen 2 uker
Kyllingene ca 2 uker gamle
Wyandottegjengen 4 uker.jpg
Kyllingene ca. 4 uker. Her kan man se den fremste er en hane, det samme med den lyse, mens den gullsort-randa kyllingen bak har mørkere og mindre kam og er høne.
image2-2
Mariøna
snipp
Snipp som voksen, en vakker gull-sort hane. Marihøna skimtes såvidt oppe til høyre.
snofred
Snøfred som voksen, en vakker sølv-sortrandet hane. Han var snill med hønene og folk, og passet godt på jentene sine.
Reklamer