Jærhønene

Hane: ca. 1,7-2 kg
Høne: ca. 1,5 – 1,75 kg
Egg: 55-60 g, hvit farge
Farge: Gul-brunstipet, brun-gulstripet eller grå

Historie:
Jærhøns er den eneste norske rasen av høner som eksisterer i dag.  Den var truet av utryddelse på starten av 1900-tallet og arbeidet med å ta vare på og foredle rasen startet på Jæren i 1916. Rasen fikk da navnet Jærhøns, og det ble satt strenge krav til standardfarge. Rasen kan i dag spores tilbake til ett opprinnelig foreldrepar, og har derfor høy innavlsgrad. Men jærhøna har tålt innavlen godt, og er en vital rase både med hensyn til helse og produksjon.

Jærene koser seg ute 10 uker
Bestevenner som koser seg i sommervarmen

Litt om rasen:
Rasen beskrives som livlig, noe tilbakeholden og flink til å finne mat når den går fritt ute. Noen beskriver den som litt flaksete, mens andre kaller den kvikk og oppvakt. Den blir betegnet som en landrase, eller landhønstype. Dette betyr at det er en rase som er mer påvirket av menneskers utvalg enn en naturrase, men forholdsvis mindre foredlet enn de høyforedlede kulturrasene. Jærhøns har blitt avlet fram for å produsere egg.Det er sjelden jærhøner legger seg til å ruge. Dette skyldes at de har vært avlet for å skulle legge egg gjennom hele året i omtrent 100 år. En liten flokk med jærhøns forsyner fint familien din med ferske egg hver dag. De er nøysomme og tåler godt det norske klimaet.

Utseende:
Den har en stolt holdning, med en vannrett rygg og en høyt båret hale. Fargevariantene er helt særegne for rasen. Tidligere var den godkjent i to fargevarianter brun-gul stripete og gul-brun stripete. Begge disse fargevariantene har kjønnsvisende kyllinger, du kan se hvilket kjønn kyllingen har når den kommer ut av egget. Hane- og hønekyllinger har ulike farger og tegninger i dunene. I 2013 ble det godkjent en ny fargevariant, gråstripete. Denne gråstripete fargen er også helt spesiell for jærhøns. Den har kommet fram som en utspalting fra de andre, helt uten innblanding av andre raser. (kilde http://www.jærhøns.no).

Mine jærhøns: Heidi og Catherine
Jeg har to jærhøner innkjøpt på Egg- og hønedagen i Sarpsborg mai 2016. Jeg har lest at jærhøner er sky dyr, men ikke mine to. De er ganske tamme og kvikke, og utrolig koselige høner. Jeg synes de er en fantastisk rase. De kommer meg løpende i møte når jeg går ut i hønsegården, og er de første ut av luka om morgenen, de første opp på vaglepinnen om kvelden, og de første til å hoppe opp i fanget mitt eller sette seg på skuldra mi. De er kvikke og årvåkne dyr som farter rundt i hønsegården og prater mye både til meg og de andre. Mine to høner er bestevenner og henger sammen hele dagen. Superkoselig rase. De har fått navnet Catherine og Heidi. Catherine er brun-gul og Heidi er grå 😉

Mørk jærhøne 8 uker.jpg
Heidi rundt 8 uker gammel (usikker på når de er født)
Catherine klør seg 8 uker.jpg
Catherine rundt 8 uker

Cathrine ute.jpg

Catherine og Heidi1

Reklamer