Om sauene på Tangeland gård

OM VÅRE SAUER

Gården har ca. 120 vinterfóra sauer.  Fra tidligere har vi hatt villsau og gammelnorsk spæl , det er vakre sauer med flott ull og stuen er full av røffe skinn, deriblant de gamle værene Ragnar, Bjarne og Otto som nå pryder sofaen 🙂 Vi er nå i ferd med å gå vekk fra villsau og gå mer over mot svartfjes og noe pelssau, for å få opp kjøttfylde.

sauerbildetattavheidi

Gården er økologisk drevet – årlig Debio godkjent, og dyrene har tilgang til både ute- og innearealer hele året.  Vi har kaldfjøs med talle, fôringssystemet er appetittfôring med Islandshekk og det er lagt varme i vannrørene så de har tilgang på frostfritt vann. Vi slår eget økologisk fôr. Lammingen foregår fra starten av ca. april, væren slippes i starten av november. Lammene slippes fortløpende på beite så snart grasproduksjonen er i gang for å sikre at lammene får i seg vårens næringsrike spirer. Våre saueraser er mindre av størrelse enn den klassiske norske hvite sauen, men til gjengjeld er de mer hardføre og klarer seg mer selvstendig både under og etter lamming enn NKS. Komplikasjoner er sjeldne ved lamming, og de har et godt morsinstinkt. De er litt skeptiske til mennesker, men nysjerrige av natur og alt innen rekkevidde skal utforskes. Vi etterstreber at sauene skal få ivaretatt sin naturlige adferd så langt det er mulig, de har derfor muligheten til å lamme ute. Tilgjengelig areal der låven står er på ca. 11 daa dyrket mark og ca. 4 daa utmark. Vi ser at søyene gjerne trekker mot utmarken når lammingen nærmer seg, de graver gjerne en grop og blir urolige og tråkker litt fram og tilbake. På den måten er det lett å se når de skal lamme. Vi har, etter år med målbevisst utvelgelse på dyr med god helse, lette lamminger og gode morsinstinkter, svært få/ingen komplikasjoner ved lamming.

Ormekur
Det gis ormekur til lam på beite

Sauene her på gården er hundevante, og vi bruker hundene aktivt til hjelp når vi for eksempel skal flytte sauene rundt på beiter, eller ved vaksinering mm. Dyrevelferden til sauene skal alltid ivaretas ved bruk av gjeterhund, både i arbeidssituasjoner og ved trening.

Om ønskelig er det mulig å kjøpe saueskinn fra gården på bestilling. Gjør oppmerksom på at det vil være ventetid på skinn som bestilles. Det er også mulig å kjøpe lammekjøtt fra dyr som slaktes om våren, det selges hele eller halve lam, ferdig oppdelt. Leveres vakuumpakket om ønskelig. Ønsker man å kjøpe lammekjøtt må dette bestilles på forhånd.

hvitt lam gjesper lysflekket lam søye koser seg vsblanding med sort lam

mor med tre fire barn lysflekket lam breker hvitt lam ligger søye og brunspettet lam

Tiili bak tre påska 14 to lam som i gresset

 

søye slapper av

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s