Stell og sykdommer

Som fersk høneeier er det mye å sette seg inn og lære. Det blir litt til at man lærer ettersom veien går.

HVA MÅ VÆRE PÅ PLASS FØR KYLLINGENE KOMMER?

Det første jeg gjorde før jeg skaffet meg kyllingene av å sørge for å finne ut hva de trengte for på best mulig måte å sørge for at dyrene holdt seg friske og fikk en god start på sitt nye liv.

Jeg fant ut at de trenger følgende:

  1. Mat: Kyllinger skal ha mat beregnet på kyllinger, altså ikke hønefor, da dette inneholder ting som kyllinger ikke skal ha før de er voksne grunnet at deres fordøyelsessystem kanskje ikke gåler dette. . Jeg kjøpte pellets fra Felleskjøpet. Disse knuste jeg i starten slik at det var letter for dem å spise det mens de ennå var små. Jeg knuste det de første 3 ukene, men her er praksisen forskjellig blant folk. Det beste er å henge matdispenseren litt opp fra gulvet da kyllingene tråkker i maten. Slik hindrer man avføring i maten, og reduserer smittefare og sykdomsfare. Man kan gradvis venne kyllingene til annen mat enn kyllingforet. Gi de gjerne gressløk og oregano, dette hjelper til med å forebygge sykdom. Mais er noe elsker, og en fin måte å få de håndtamme på. Solsikkekjerner, frø og salat av forskjellig type er også noe de liker. Du kan gjerne gi de litt ferskt kuttet gress, men ikke gi de for mye, eller gress som har vært kuttet en stund tilbake da dette kan gi diare. Grønnfor er viktig slik at de får dannet K-vitamin. E-vitamin er viktig, og hvete er rikt på dette, men vær obs på at for mye hvete i foret kan framkalle fjærplukking.
  2. Vann: Sørg for å daglig skifte vannet til kyllingene. Du kan ha i hvitløk i vannet for å forebygge smitte av ulike sykdommer. Er du usikker på om kyllingene får i seg nok vitaminer kan du også kjøpe dette og ha i vannet.  Fås tak i på Felleskjøpet. De må ha vit D for å ta opp kalk, og dersom de ikke får sollys trenger de vitamintilskudd. E-vitamin er svært viktig da mangel på E-vitamin kan gi hjerneskade og problemer med gange og støhet hos voksne dyr. På lik linje med matdispenseren lønner det seg å ha vanndunken hengende opp fra gulvet. Noe annet de elsker er biola. Dette kan hjelpe til å med å regulere tarmfloaren dersom de er syke eller har diare. Her går biola med bringe-og blåbær ned på høykant og jeg må passe på å ikke gi de for mye, for de nærmest bor i vannskåla.
  3. Strø: Kutterflis er fint å bruke til større kyllinger og høner, den støver ikke så mye og lukter godt. Den binder også møkka og hindrer ammoniakklukt. Har man nyklekte kyllinger kan man bruke undulatsand eller avispapir. Jeg bruker avispapir dersom kyllingene har koksidiose eller annen sykdom som smittes i avføring fordi det gjør rengjøringen svært enkelt. Undulatsand er ypperlig fordi det gir kyllingene tilgang på sand å spise. Det er viktig at strøet er tørt og at du rengjør i kassen ofte.
  4. Sand og skjellsand: Voksne dyr trenger tilgang på skjellsand da dette er rikt på kalk som de trenger for å produsere eggeskall. Kyllinger skal ikke ha skjellsand, så dette er noe du gir dem når de begynner å legge egg. Sand derimot skal de alltid ha tilgang på. Det er livsviktig at de kan spise sand da det er sanden de spiser som maler opp maten i fordøyelsessystemet. De har ikke tenner som maler opp maten og den svelges hel. Maten havner i kroen der den bearbeides av spytt. Kroen kan noen ganger ses oppsvulmet hvis mat blir liggende der. Dette er normalt, men dersom hønen viser tegn til nedsatt allmenntilstand kan det aktuelt å massere kroen for å hjelpe henne å tømme denne. Man kan eventuelt gi litt matolje for hjelpe til  og skyve innholdet opp. Pass på fare for kvelning om du gjør dette. Maten går videre igjennom fordøyelsessystemet ved hjelp av muskelsammentrekninger og sanden og grusen de spiser males den opp. Uten sand klarer de altså ikke å male opp maten tilfredsstillende.
  5. Stalosan/kiselgur: Det er et pulver som reduserer ammoniakklukt og reduserer vekst av bakterier, sopp, larver, parasitter, koksidiose, lus og midd. Dette kan du strø rett på dyrene, på strøet, i rugekassene etc. Lag gjerne et sandbad med sand og Stalosan for å forebygge sykdom. Det kan også blandes i vann og/elle strøs på vagler og der dyrene ferdes. Kan bl.a.kjøpes på Felleskjøpet og Gamebird. Det støver veldig og du blir tørr på hendene når du tar i deg så det kan være lurt å bruke hansker om du sliter med tørr hud.
  6. Varmelampe: Har du kyllinger som ennå ikke har full fjørdrakt men dunfjør trenger du en varmelampe dersom de ikke har en egen hønemor. De blir fort kalde og kan bli syke og få nedsatt immunforsvar om de fryser. Dersom de klumper seg sammen er det for å holde varmen og det er ikke varmt nok hos deg. Ligger de med vingene ut til siden er det for varmt. Dersom det er for varmt under lampa kan du heve den litt, klumper de seg sammen senker du den litt. Dette er noe man må prøve seg fram på. Når de ligger under lampa i ytterkanten har du gjort det riktig. Det er viktig at lampa ikke dekker hele kassen der kyllingene er, slik at de har mulighet til å gå vekk fra varmen.

 

Snøfred 2 uker.jpg

 

Reklamer