Tilstoppet kro

Kyllinger og voksne dyr skal alltid ha tilgang til sand og grus. Dette kan være vanlig sand fra en strand  el.l (helst ikke der det er saltvann da det blir for høy saltkonsentrasjon i sanda). Har du utegård med sand i jorda, spiser de dette.

Det er livsviktig at de kan spise sand da det er sanden de spiser som maler opp maten i fordøyelsessystemet. De har ikke tenner som maler opp maten og den svelges hel. Maten havner deretter i kroen der den bearbeides av spytt. Deretter går maten videre igjennom fordøyelsessystemet ved hjelp av muskelsammentrekninger, og det er her sanden og grusen de spiser maler opp maten. Uten sand klarer de altså ikke å male opp maten tilfredsstillende.

Kroen finner du foran på høna, nedenfor svelget ved brystet. Koren kan noen ganger ses oppsvulmet når mat blir liggende der. Dette er normalt, men dersom kroen ikke tømmer seg etterhvert og hønen viser tegn til nedsatt allmenntilstand kan det bety at kroen er tilstoppet. Ved å massere kroen kan du hjelpe henne å tømme denne. Man kan eventuelt gi høna litt matolje først for å lettere få ut innholdet i den tilstoppede kroa. Hold høna framover, masser og skyv deretter innholdet forsiktig opp. Pass på og vær forsiktig da det er fare for kvelning.

 

Reklamer